EduCanvas pro formativní přístup - testování 📝

Ahoj přátelé! :waving_hand:

rádi bychom s vámi nasdíleli nástroj EduCanvas pro formativní přístup, který slouží jako pomůcka pro přípravy vyučovacích hodin, projektů či tematických celků.

EduCanvas podporuje formativní přístup k výuce, orientaci učitele na základní pilíře dobré výuky. Můžeme ho využít nejen k přípravě, ale i následné reflexi. Pomáhá nám odhalit oblasti, ve kterých se potřebujeme jako učitelé rozvíjet.

Teď bychom ho rádi poslali do světa (tedy mezi vás!), protože věříme, že může pomoct i dalším učitelům a učitelkám – a zároveň jsme zvědaví, co na něj říkáte :slightly_smiling_face:.

:red_question_mark: Hodí se vám spíše pro přípravu jedné hodiny, nebo tematického celku?
:red_question_mark: Co jste si při jeho používání uvědomili?
:red_question_mark: Zkvalitnil vám EduCanvas výuku? Jak konkrétně?

Takže: zkoušejte, připomínkujte, upravujte, inspirujte se navzájem – a pokud se vám bude chtít, klidně přiložte i nějakou vlastní přípravu, ať se můžeme inspirovat my od vás! :light_bulb::books:

educanvas.pdf (912.4 kB)

Těšíme se na vaše reakce! :raising_hands:

1 Líbí se

Ahoj, vkládám výsledky společného testování s Helčou :slight_smile:

Helča - příprava na dvouhodinovku podnikání x zaměstnání:

Táňa - příprava na tematický celek Marketing - 25 h

U mě váhám s částí struktura - pomohlo mi si ujasnit pořadí, jak budou do tématu vplouvat, ale potřebuji prokonzultovat. Dále jsem zkusila metoda roztřídit podle formátu: Frontální, Skupinová, Individualizovaná. Přišlo mi to celkem užitečné nad tím mít přehled.

1 Líbí se

Dobrý den,

tak mi to nedalo a vyzkoušela jsem :slight_smile: Zkoušela jsem si na něm přípravu na dvouhodinovku marketingu (marketing teď asi frčí všude :smiley: ).

Musím říct, že to bylo pro mě zajímavé. uvědomit si takto všechny oblasti a mít je na jednom místě. Skoro byl formát A4 Malý :slight_smile:

Jen asi úplně nevím, jak uchopit rozdíl mezi políčkem zpětná vazba a reflexe… jak to máte vy ostatní??

Zde sdílím svůj výtvor:

3 Líbí se

Já zpětnou vazbu vnímám jako nástroj na odstranění chyb žáka. Je to průběžné monitorování procesu učení žáka. Je důležité si vybrat způsob, kterým zpětnou vazbu budu dávat. Je to způsob, který vyhovuje probírané látce, žákům i učiteli. Může to být obcházení žáků v hodině, používání mazacích tabulek, špachtle (náhodné vyvolávání), různé kvízy a ankety (Mentimeter, Kahoot, Quizzez apod.), může to být i tzv. propustka apod.
Reflexe je vlastně vytvoření zkušenosti, zamyšlení se nad tím, jak probíhal proces učení a pojmenování jeho zásadních prvků. Reflexi jde také provádět mnoha způsoby. Je to ohlédnutí zpět a zároveň i pohled do budoucnosti.