rádi bychom s vámi nasdíleli nástroj EduCanvas pro formativní přístup, který slouží jako pomůcka pro přípravy vyučovacích hodin, projektů či tematických celků.
EduCanvas podporuje formativní přístup k výuce, orientaci učitele na základní pilíře dobré výuky. Můžeme ho využít nejen k přípravě, ale i následné reflexi. Pomáhá nám odhalit oblasti, ve kterých se potřebujeme jako učitelé rozvíjet.
Teď bychom ho rádi poslali do světa (tedy mezi vás!), protože věříme, že může pomoct i dalším učitelům a učitelkám – a zároveň jsme zvědaví, co na něj říkáte .
Hodí se vám spíše pro přípravu jedné hodiny, nebo tematického celku? Co jste si při jeho používání uvědomili? Zkvalitnil vám EduCanvas výuku? Jak konkrétně?
Takže: zkoušejte, připomínkujte, upravujte, inspirujte se navzájem – a pokud se vám bude chtít, klidně přiložte i nějakou vlastní přípravu, ať se můžeme inspirovat my od vás!
Táňa - příprava na tematický celek Marketing - 25 h
U mě váhám s částí struktura - pomohlo mi si ujasnit pořadí, jak budou do tématu vplouvat, ale potřebuji prokonzultovat. Dále jsem zkusila metoda roztřídit podle formátu: Frontální, Skupinová, Individualizovaná. Přišlo mi to celkem užitečné nad tím mít přehled.
Já zpětnou vazbu vnímám jako nástroj na odstranění chyb žáka. Je to průběžné monitorování procesu učení žáka. Je důležité si vybrat způsob, kterým zpětnou vazbu budu dávat. Je to způsob, který vyhovuje probírané látce, žákům i učiteli. Může to být obcházení žáků v hodině, používání mazacích tabulek, špachtle (náhodné vyvolávání), různé kvízy a ankety (Mentimeter, Kahoot, Quizzez apod.), může to být i tzv. propustka apod.
Reflexe je vlastně vytvoření zkušenosti, zamyšlení se nad tím, jak probíhal proces učení a pojmenování jeho zásadních prvků. Reflexi jde také provádět mnoha způsoby. Je to ohlédnutí zpět a zároveň i pohled do budoucnosti.
Mockrát děkuji za odpověď. Je zajímavé se nad tím takto zamýšlet a uvědomit si rozdíly mezi jednotlivými nástroji. Neměla byste odkaz na nějakou literaturu ohledně zpětné vazby a reflexe. Ráda bych se o tom dozvěděla více a trochu si to v sobě ukotvila/srovnala. Děkuji.
Šárko, sama jsem se začala blíže zabývat rozdílem mezi zpětnou vazbou a reflexí teprve nedávno. Pořád to prozkoumávám, zkouším a testuju v hodinách.
Momentálně to vnímám asi takto:
Zpětná vazba je takové mapování a zvědomování v průběhu cesty, kdy poskytnutá zpětná vazba může ovlivnit výsledek.
Reflexi pak vnímám jako celkové uvědomění toho, co se s žákem stalo. až na konci té cesty. Jako zastavení se, ohlédnutí a pojmenování toho, co se událo a proč.
Příklad z mé hodiny podnikání:
Máme s žáky prodejní den, kdy si musí přichystat plno věcí, udělat reklamu… přípravy se mnou před samotnou akcí konzultují a já jim dávám zpětnou vazbu. Až akce proběhne, tak reflektujeme, co se během prodejní akce odehrálo. Je to pro ně prostor, kde si sami uvědomují, čím prošli a co si odnášejí.
Konkrétní literaturu nevím, ale právě tohle všechno jsme probírali na Sletech Učitelů z Marsu. Moc mi to pomohlo k uvědomění, kde jsem vše mohla sdílet s dalšími učiteli.