Bude za rok naše školství v pravěku?

Stefan Bauschard před 2 roky napsal:

Podzim 2026 je za tři roky. Máte tříletý plán? Možná byste ho měli zahodit a napsat nový (nebo si alespoň uvědomit, že ten současný nemá šanci přežít). Pokud budete v roce 2026 vést vzdělávací instituci stejným způsobem jako v roce 2022, můžete ji rovnou řídit tak, jako byste byli v roce 1920. A pokud budete v roce 2030 (nebo v jakémkoli roce, kdy AI překoná lidskou inteligenci) řídit školu stejně jako v roce 2022, pak to bude totéž, jako byste ji vedli v roce 1820. AI bude chytřejší než my – možná za 10 až 20 let (LeCun), ale můžeme být svědky nečekaných průlomů, které tuto dobu zkrátí na několik málo let či méně (Bengio). Otázka už není jestli, ale kdy.

Souhlasíte?

1 Líbí se

Nejen AI změní a již mění školu. Změny působí nové způsoby práce s informacemi. Podstatná je syntéza a analýza informací, získaných z různých zdrojů a různými metodami. Vize je důležitější než znalost status quo. Před mnoha lety jsem četl krátký článeček o americkém školství s názvem “Připraveni na budoucnost.”. Z americké perspektivy kolem roku 2010 popisoval přesně tento koncept školy, který podle mého AI jen nasvítila.

Musím rozumět přímé a nepřímé úměře, chápat základní fyzikální principy, ano, to vše se naučím a poznám poměrně rychle. Ale na to navazuje schopnost čerpat ze znalostí a informací, které mě obklopují, kriticky je přijímat a vyvozovat z nich závěry. To znamená, že učitel už v tom případě není zdrojem informací, ale ukazuje svým studentům, jak se znalosti a informace získávat a jak s nimi pracovat. Z toho by pak měla plynout vášeň pro poznání a získávání dovedností, která je nejlepším motorem vzdělání. V tom učitele žádný stroj ani nástroj nenahradí.

Tento text byl napsán bez asistence AI :slight_smile:

3 Líbí se

Ano, tady vyvstává mnoho otázek. Mám učit děti počítat, když AI to vypočítá rychleji? Mají se učit psát texty, když AI texty napíše rychleji a lépe? Myslím, že nejde na tyto otázky odpovídat odděleně bez vnímání celého vzdělávacího systému a vztahů v něm.

Jaký smysl mají činnosti ve škole? Co je to za prostor? Proč se máme scházet v tak velkých počtech, abychom se učili? Co je přidaná hodnota školy a učitele?

Pokud si takové otázky pokládáme v kontextu současnosti, musíme dojít k závěru, že role učitele je zcela jiná a nová a škola již nemůže být továrnou na přenos informací.

Je to prostor plný lidí, kteří se potkávají, aby společně něco dělali, tvořili, mysleli,… V jeden čas, na jednom místě. Učit se společně tomu, se nemůžeme naučit sami. Potřebujeme k tomu ty druhé, jinak se nepohneme, nerozvineme.

Takže role AI? Je to nástroj, který máme využít tak, abychom mohli spolupracovat na vyšší úrovni? Abychom se dostali ke kvalitnějším výsledkům? To by mohlo dobře podpořit vnitřní motivaci žáků i učitelů. Co myslíte?

1 Líbí se

Pokusil jsem se to formulovat v jiném vlákně … AI asistent pro nový školní program ClimaMonitor - #7 od climamonitor

Myslím si, že učitel nemusí být expertem, nemusí mít lepší odborné znalosti než děti. Podobně jako šéf ve firmě, nemusí mít lepší znalosti než jeho podřízení. Úkolem dobrého šéfa je vést podřízené v teamu tak, aby společně vyrostli a dosáhli úspěchu. AI asistent je součástí teamu, nenahradí team, nenahradí učitele.

Podle mých zkušeností neexistuje jedna správná odpověď. Také AI se vyvíjí a my získáváme nové zkušenosti. Nepřekvapí nás, když v tradičním vyhledávači narazíme na několik špatných odkazů. Překvapí nás však, že AI halucinuje, i když dokáže poskytnout řadu dobrých odpovědí. Dnes už víme, že to je podstata AI, která nenahradí náš kritický úsudek… Poslední rozhodnutí o správnosti postupu zůstává na nás. Dejme dětem k dispozici nový nástroj a společně ho využívejme pro úspěch týmu, jehož je učitel nedílnou součástí. Neexistuje jediný způsob, jak to udělat, a mně se líbí, jaké nové projekty s využitím AI vznikají.

2 Líbí se

S jakými projekty třeba máte zkušenost? To může být inspirativní pro jiné učitele..

Toto jsou nástroje založené na AI pomáhající učitelům s přípravou výuky. Nejsou to nástroje pro individuální a rozšířenou výuku, ale jsou to myslím užitečné pomůcky zejména pro učitele. Já sám s nimi nemám zatím žádnou praktickou zkušenost, jen o nich vím a rozumím na co jsou dobré.

Pro učitele … “celoroční praktický program, který krok za krokem ukáže, jak může být AI užitečným nástrojem ve výuce i v každodenní práci učitele. Čeká vás více než 100 hodin obsahu od úvodního kurzu po praktické AI webináře.”

Pro učitele i děti … “Tvoříme srozumitelné materiály pro dospělé, AI kurikulum pro základní a střední školy a pořádáme workshopy, webináře, letní kempy i další vzdělávací akce. Vyvíjíme praktická technologická řešení pro školy a spolupracujeme s univerzitami, školami a organizacemi v Česku i na Slovensku.”

Pro učitele … “ScioBot vám během chvilky vygeneruje kompletní přípravu na jakoukoliv hodinu. Získáte jasně definované cíle, poutavé aktivity pro žáky a řadu inspirativních zdrojů, vše plně přizpůsobitelné vašim potřebám.”

Já mám zkušenost se Sciobotem. Je to bezvadný pomocník ve chvíli, kdy jako učitel vím, proč to takto chci a kdy je celá škola systematicky zaměřená na rozvoj kompetencí žáků.

AI dětem je komplexnější projekt a jeho zakladatelka, Eva Nečasová, je obrovský nadšenec do tohoto tématu. Líbí se mi, že pracuje s tím, abychom se všichni s AI naučili zacházet a dobře ji využívat.

Ve škole nyní přemýšlíme nad novým workshopem pro studenty, ve kterém budou zkoumat AI z hlediska toho, jak může doplnit/ nahradit učitele. Kolegu Petra Klínského @klinsky jsem na Vás odkázala.

1 Líbí se

Super, že máte víc než povědomí co AI ve škole umožňuje a aktuálně je k dispozici. I já se rád přiučím a dozvím nové zkušenosti. Naopak dávám své nápady a skromné znalosti k dispozici.

Myslím ale, že nestíháme ten vývoj. Vycházím ze své zkušenosti. Něco poznám, vyzkouším a když je to dobré, tak to používám. Řeším mnoho jiných věcí, nepídím se po tom, co nového v oblasti AI existuje. A tím jsem asi v této oblasti pořád pozadu:-)

1 Líbí se

Také nestíhám. Mám za sebou základní kurz a chtěla jsem toho mít dnes už víc, ale stále mi přijde všechno ostatní důležitější než AI…:upside_down_face: