AI asistent pro nový školní program ClimaMonitor

Máte velmi inspirující úvahy a postřehy. Na Vaše otázky nedokážu jednoznačně odpovědět, protože se mi odpovědi mění současně současně s Vašimi postřehy.

Mám teď silný dojem ze životopisu Billa Gatese “Zdrojový kód”. Co ho ve škole motivovalo k zájmu o počítače tak silně, že touha po tom počítačům porozumět a ovládat je se změnila v životní vášeň? Podobně Steve Jobs. Pro oba to myslím byla příležitost; dostali k dispozici nový nástroj, který byl zdánlivě nad jejich možnosti.

Myslím si, že podobně bychom mohli přistupovat k dětem, dát jim nový nástroj k dispozici. Zkoušet a pozorovat, jak je zaujme. Nechat děti s AI pracovat na reálných věcech a role učitele by pak bylo vést je tím procesem poznávání. Mám kamaráda, který děti takovým způsobem vede při práci s jednočipovými počítači (Arduino atd.) a skvěle se mu to daří. Dětí dokáží sami počítač oživit a postavit funkční zařízení, programovat ho. Teď jim ještě vycvičme AI asistenta, který jim se sestavením a programováním pomůže.

Myslím si, že učitel nemusí být expertem, nemusí mít lepší odborné znalosti než děti. Podobně jako šéf ve firmě, nemusí mít lepší znalosti než jeho podřízení. Úkolem dobrého šéfa je vést podřízené v teamu tak, aby společně vyrostli a dosáhli úspěchu. AI asistent je součástí teamu, nenahradí team, nenahradí učitele.