No, další věc je, jak to udělat, aby děti napadaly otázky:-). Můj osobní názor je, že téma je musí nadchnout, musí být zvědavé, pak se otázky docela hrnou. Pokud to bude projekt, který naplánoval učitel včetně cíle a výstupu, tak zvědavé nebudou. Takovou zkušenost mám. Pokud dostanou žáci příležitost se věnovat tématům, která jim vrtají v hlavě, chtějí se učit.
Pokud je to téma pro ně úplně nové, nejsou moc schopné si říci, čeho chtějí dosáhnout, co se chtějí naučit, dokázat. V první fázi se snaží tématu porozumět, pak přicházejí hlubší otázky. Myslím si, že role učitele je podporovat žáky v odkrývání jednotlivých vrstev porozumění, vytvářet formáty, které podporují jejich myšlení. Pomáhá jim vracet se zpátky, rovnat si myšlenky, získávat důkazy pro tvrzení a teorie, modelovat celou tu cestu.
Ale znám i případy, kdy se žáci o téma nezajímají, i když si ho vybrali nebo navrhli. Myšlení je pro ně namáhavé, nechtějí se mu věnovat. Je jim to jedno. Tenhle jev není většinový. Vykládám si ho tak, že mohou mít svou motivaci školou i rodinným prostředím natolik umořenou, že tento prostor pro ně není lákavý. Říká se, že pokud dítě zažije opakovaně vnější motivaci (někdy stačí i jednou - jeden bonbón), tak dlouho budovaný systém vnitřní motivace je nenávratně narušen a musí být opět složitě restaurován. Ale to už je asi jiné téma:-).
Nedávno jsem měla zajímavý zážitek. Ocitla jsem se v žákovském projektu, který zkoumal sny. Bylo to téma, které dvacetičlennou skupinu žáků z různých ročníků velmi zajímalo. Měli spoustu otázek a nejasností, protože už od dětství přemýšlejí nad sny, jejich výkladem, příčinami, důsledky apod.
Zeptala jsem se, proč všechny otázky nezadají umělé inteligenci. Vždyť budeme mít za 10 minut hotovo. Proč se potřebují setkat s věštkyní, psychoanalytičkou, proč čtou snáře a výklady online. Proč potřebují poslouchat dokument o Jungovi? Proč si sny mezi sebou vyprávějí?
Odpověděli mi, že to je pro ně živější zážitek. Mají pocit, že čerpají od zdrojů, které to zajímá stejně silně jako je. Odpovědi AI by pro ně byly zprostředkované. Pravda je, že AI používali jako rozcestník k nějakým konkrétním zdrojům, které již nejsou zprostředkované.
Zajímá mě, jak by tedy byla definovaná role AI asistenta a jak učitele?