Představení: Kateřina Holubová - Kouč pro celou školu

Dobrý den všem!

Jsem moc ráda, že mohu být členem této komunity. Děkuji za to.

Proč tu jsem?

Nové zprávy ČŠI ukazují, jak mateřské, základní i střední školy mohou rozvíjet psychickou odolnost dětí. Tu inspekce vysvětluje jako schopnost zvládat změny či překonávat překážky s chladnou hlavou. Pomáhá tomu dobré klima, spolupráce, důraz na wellbeing a bezpečný prostor pro chyby.

Všechno toto je práce pro kouče. Proto vznikl můj program

Kouč pro celou školu

Program je založen na individuálním koučování ideálně všech členů pedagogického sboru v jedné základní škole po dobu 1-2 pololetí.

Klade si za cíl podpořit nejen wellbeing učitelů, a tedy i žáků, ale i podporu při implementaci revizí RVP do praxe. Nikoli jen do nového ŠVP a tedy na další papír, ale především podporu učitelů při zavádění moderního způsobu vyučování gramotnosti a kompetencí a rozvíjení talentu a potenciálu všech žáků skutečně ve školních lavicích.

Program bude fungovat za předpokladu, že se ho zúčastní minimálně ¾ pedagogického sboru, ideálně všichni, a to právě kvůli rozvoji spolupráce. Jak zmiňuje ČŠI: odolnost žáků vyrůstá z odolnosti učitelů – z jejich schopnosti reflektovat vlastní práci, hledat rovnováhu mezi nároky a podporou a vytvářet prostředí založené na důvěře, otevřené komunikaci a spolupráci.

Do programu se zapojí i rodiče. V této oblasti se chci věnovat facilitaci komunikace mezi školou a rodinou aneb jak opravdu slyšet, co říkají druzí.

Pokud vás idea zaujala, napište mi, prosím. Ráda se s vámi potkám osobně a program představím podrobněji Vám, vedení školy i celé sborovně a rodičům.

Díky moc a těším se na spolupráci

Mgr. Kateřina Holubová

vystudovaný právník, kouč s vizí, autor programu Kouč pro celou školu

1 Líbí se

Dobrý den,

mám radost, že takový program existuje! Myslím si, že i sebelepší inovativní program a obsah školy narazí, pokud pedagogové dobře nekomunikují, tím pádem ani ideálně nespolupracují. Názorová i metodická roztříštěnost kolektivu může být pro žáky velmi nesrozumitelná. S tím máme s kolegou @klinsky bohaté zkušenosti.

Myslím také, že pokud pedagog nezačne u sebe a svého rozvoje měkkých dovedností a celkově kompetencí, nemůže v něm ani dobře provádět své žáky. Jak můžeme žáky podporovat ve vývoji, když sami ani nevíme, jak taková rozvinutá kompetence vypadá a co znamená?

1 Líbí se

Taťáno,

velice děkuji za Vaše řádky.

Fandím si v tom, že koučování je založené na naslouchání a právě využití silných stránek každého jedince. Takže spoléhám na jakýsi domino efekt - učitel je vyslyšen, zajímá nás jeho názor a jeho silné stránky a kompetence a podíváme se na to, jak je může předávat žákům. Spokojený učitel = spokojený žák. A až učitelé poznají benefity koučování a jak se mohou naučit mluvit tak, aby bylo slyšet, co potřebují, začnou to přenášet na žáky.

To je idea.

Uvidíme.

Příští čtvrtek jdu projekt představit do Vašeho sousedství, do ZŠ Karla Čapka, kam jsem sama kdysi chodila do školy a chodila tam 7 let i má dcera.

Zatím mám od jednotlivých učitelů zpětnou vazbu dobrou, tak uvidíme, jak na to bude reagovat pak celá sborovna, když mě k ní pustí.