Ahojte, zasíláme zápis z březnového Sletu. Zde je souhrn všeho podstatného.
Jaké problémy jsme řešili
Jak moc mám průběh sledovat?
Jak postupovat, když se studenti hodnotí sami?
Jak natavit fungující kritéria?
Jak mám předejít tomu, aby studenti nepracovali na poslední chvíli?
Konkrétní případy:
Problém: Studenti mají za úkol v rámci roku napsat testy, mít aktualitu a připravit medailonek podnikatele. Jenže skoro nikdo ještě medailonek neudělal. Nicméně mohou mít v rámci roku tři “N” za tři nesplněné věci. Jak tedy tento problém řešit?
Náhledy jednotlivých učitelů:
- neměl by to být jeden běžný úkol, ale měla by se z toho stát záležitost - tj. věnovat zadání i realizaci a reflexi dostatečný prostor během výuky
- zavést tzv. kontrolní body - studenti musí během roku odprezentovat před třídou/porotou, v jaké fázi jsou
- od začátku nastavit pravidla a harmonogram, průběžné úkoly zadat do Google Classroom
- dopředu udělat sdílenou tabulku a každý se musí někam zapsat
Přemýšlet nad zjednodušováním věcí, které po studentech chceme, ale aby to bylo opravdu přínosné a efektivní. Radši méně, ale přínosně.
Problém: Jak moc mám průběh sledovat a zveřejňovat?
Náhledy jednotlivých učitelů:
- studenti by měli znát dopředu kritéria, podle kterých budeme hodnotit,
- průběžně sdílet průběh jak na tom jsou - např. v tabulce, která je sdílená
- souhrnná zpětná vazba za delší časový úsek spojená s hodnocením
- možná kritéria: aktivita v hodině, odevzdávání úkolů, nošení pomůcek… (každý učitel to může mít nastaveno jinak podle formátu a obsahu výuky)
- v pozadí je ale motiv - něco za to bude,
- přidané “body” za průběh pak mohou zlepšit/zhoršit známku.
- s těmi, co mají výkyvy, to pak člověk řeší.
Protinázor:
- hodnocení průběhu by nemělo jít do známek, protože se v životě hodnotí pouze výsledek. Mohou se tím totiž zvýhodňovat/znevýhodňovat lidi se specifickými nastaveními.
Řešení:
Děti mohou sbírat body v průběhu roku a na konci je výsledek = určitý počet bodů. Jenže studentům a rodičům to nevyhovuje.
Průběh je důležité sledovat a zaznamenávat pro podklady pro hodnocení.