Hlasová koučka Petra Jurečková

Ahoj všichni učitelé z Marsu!

Moc ráda bych se Vám představila, jsem Petra Jurečková, dcera celoživotního učitele ze ZŠ, který by ale mezi Vás úplně asi nezapadl.. To spíš právě já.

Pomáhám lidem mluvit s lehkostí, bez tlaku, škrábání, bolesti a chrapotu. Celý den a nahlas. A to v lehkosti, radosti a pomocí cvičení, které jsou tak trochu z Marsu, abychom si do života i hlasu vnesli trochu srandy a uvolnili se, jak jen to jde. Prostě nic pro učitele, kteří moc alternativní nejsou. Zato pro Marťany, jsem jako dělaná!

Jako učitelé máte téměř nejhorší prostředí na používání hlasu a namáháte ho celý den. Hrozně moc mě štve, že se už na pedagogických fakultách tomuto nevěnuje pořádná pozornost. Spousta učitelů přichází pravidelně o hlas a nikdy je nikdo neučil, jak si pomoci. A to bych ráda změnila, protože ze své praxe vím, že se to naučit dá. A může se to naučit každý. I ten, co si myslí, že on má prostě slabý hlas a hotovo.

Pracovala jsem v Národním divadle, na VOŠ herecké a vedu individuální lekce i kurzy i pro úplné neherce (ale oni ti učitelé mají k hercům někdy hodně blízko, že?). Dokonce jsem kdysi i psala bakalářkou práci na téma Hygieny hlasu u učitelů a co mi z toho vyšlo, nebylo zrovna veselé.

Pokud Tě téma hlasu zajímá nebo dokonce trápí, můžu Ti nabídnout individuální lekce, případně workshop pro skupinu učitelů, kteří chtějí aktivně se svým hlasem něco dělat.

Tam Tě naučím, jak si ze svého hlasu a dechu udělat kamaráda a oporu, který Tě nezklame. Protože hlasivky v krku, jsou jenom strunka, ale tělo je ten nástroj, který se musí rozeznít, aby šlo mluvit nahlas.

Hlas je naše velké zrcadlo a může nám být velkou oporou. Nebo taky ne..

4 Líbí se

Super! Toto se neučí na pedagogické fakultě? Mělo by. Stejně jako rétorika sama. Ta by se měla dle mého názoru vrátit i do škol.

Těším se, že nás, Petro, někdy navštívíte na Sletu :-).

Někdy po Novém roce moc ráda :slight_smile:

Bohužel se to neučí skoro vůbec :see_no_evil_monkey: a přitom učitelé to potřebují skoro nejvíc.. Aby si hlas neničili, protože musí mluvit v nahlas a dlouho. Teď už naštěstí alespoň tady v Praze je jedna super kolegyně, takže juchů za první vlaštovky. Já na speciální pedagogice na MUNI jsem měla jednu přednášku o rétorice, kde jsem se teda nedozvěděla zhola nic..

1 Líbí se

Já sama chodím na rétoriku pravidelně. Je to pak další stupeň toho, co bych chtěla dělat. Mám v mysli takový kroužek pro děti Myšlením k bohatství, který by byl právě spojen i s rétorikou. Nejprve předčítání z knihy a pak přednes vlastních nápadů a projektů. Vzhledem k tomu, že projektové dny a týdny jsou snad už na všech školách, tak tam by se měla rétorika uplatnit.

To je super Kači! Ano, to by bylo určitě skvělé to dostat už mezi děti. Protože když se tohle naučí už ve škole, tak si místo bloků z mluvení, které pak já odstraňuju odnesou dobré základy pro přednes na veřejnosti! :slight_smile:

1 Líbí se

Kam chodíte na rétoriku, jestli se můžu zeptat?:slight_smile: Zajímalo by mě, jakým způsobem je to pojaté, protože ono je to tak široké téma, že to jde dělat různě :slight_smile:

Petro, díky za uznání za nápad na rétoriku do škol.
Já sama se učím u PhDr. Oldřicha Vejvody (bývalý reportér - možná znáte?) a není to jen rétorika, která obsahuje rozmlouvání, dechová cvičení, čtení a nácvik proslovů, ale je to i můj kouč a mentor a také dobrý přítel.
Jaká je Vaše metoda a kde učíte? Zkoušela jste nabízet někdy kurzy ve školách?

Katka